Kompostowanie
Jest to prosty i tani sposób na zagospodarowanie odpadów organicznych i uzyskanie cennego nawozu. Zgodnie z Regulaminem ROD każda działka musi posiadać kompostownik.
Co można kompostować ? :
- skoszoną trawę , chwasty , liście , obierki z warzyw i owoców , igliwie , wióry drzewne , niezadrukowany papier , rozdrobnione gałęzie i pędy .
Nie wrzucamy na pryzmę kompostową :
- chwastów z nasionami , resztek jedzenia i kości , szkła , gruzu , skórek z owoców cytrusowych , resztek lekarstw , zadrukowanego papieru .
Metody kompostowania :
- w pryźmie – kompost układa się w warstwach:
1.warstwa – grubości ok.20 cm. z grubych zdrewniałych np. gałęzi - zapewnia prawidłowe napowietrzanie dolnych partii.
- warstwa - grubości ok. 5 cm. z torfu , ziemi ogrodowej lub zeszłorocznego kompostu – ożywiają życie mikroorganizmów oraz tworzą warstwę chłonną .
- warstwa - grubości ok.20 cm. – z materiałów przeznaczonych do kompostowania,
- warstwa - grubości ok. 5 cm. z wierzchniej warstwy gleby, którą posypujemy nawozem wapniowym, dolomitem lub kredą,
- warstwa i kolejne – układamy w podobny sposób , aż do wysokości 1,5 m.
- warstwa – kilka cm. z torfu lub gleby,
- warstwa – 10 cm. ziemi , które zabezpieczają pryzmę przed przesychaniem. Na szczycie formujemy bruzdę na wodę opadową i na zimę okrywamy kompost słomą lub liśćmi.
- w kompostowniku – warstwy układa się podobnie jak przy zakładaniu pryzmy Konieczne jest przerabianie masy kompostowej lub aplikowanie bakteryjnej szczepionki kompostowej (np. Activt, Ekokompost, Bio-Kompost).
- w termokompostowniku – nowe porcje masy kompostowej są wciąż dokładane przy równoczesnym aplikowaniu szczepionki kompostowej . Rozkład przebiega szybko , dzięki czemu otrzymujemy gotowy nawóz co około dwa miesiące.
Czas dojrzewania kompostu zależy od składników , z jakich go wytwarzamy , a także od metody kompostowania.
Jak stosować kompost ? :
- Można nim nawozić wszystkie typy gleb.
- Można go stosować wiosną , jesienią i w okresie wegetacji.
- Do „zaprawiania” dołków przed
- Używać jako dodatek do podłoży i ziem ogrodniczych.
- Do ściółkowania gleby wokół roślin.